Bersua kembali kita di hari Rabu yang indah bersamaan 25 Rejab... tinggal berapa hari jer lagi kita akan melangkah ke bulan Ramadhan yang penuh dengan keberkatan... Bahang tuk berpuasa semakin terasa, tapi bahang tuk beraya lagi2 terasa.... Tgk bila shopping dah ramai yang start membeli baju raya, kuih raya pun dah banyak berjual di sana sini... Pagi ni ajer dah brp sms pasal raya sales nurul dapat... Dari Tesco, Metrojaya, Wah Chan dan ader beberapa lagi...
Kita tinggalkan citerr tu, meh layan Kerabu Ikan Tongkol lak.. Rasa dah ramai yang buat pun, tapi nurul baru buat smlm... Yang ni nurul amik dari dapur Kak Q kat Ipoh... Ipoh mali aaaa... heheh... Nurul pun orang Perak gak... tapi sejak dah kawin, jarang2 balik sana... dok terus kat PJ ni... dah en.hubby ku orang PJ.. Makanya kampung no.1 ku PJ lah... Kampung ker???? ;D
Kerabu Ikan Tongkol
Sumber asal : watierman@myr
Sumber : qasehqu quinnie
Bahan-bahan:
1/2 ekor ikan tongkol sederhana besar
2 labu bawang besar
2 biji cili merah ~ xde so nurul x buh
5 biji cili api (boleh tambah kalau suka)
sedikit air asam jawa dicampur dengan secubit belacan
secubit garam (ikut selera)
air perahan limau nipis/limau kasturi
1/2 biji buah tomato ~ dipotong dadu
sedikit gula
Cara-cara :
1. Ikan tongkol dicuci bersih dan dibelah dua.
2. Lumurkan sedikit garam pada ikan dan dibakar.
3. Biar ikan masak sebelah baru dialihkan ke sebelah lagi.
4. Sementara menunggu ikan masak, bolehlah hiris nipis bawang besar, cili merah dan cili api.
5. Bila ikan dah masak, perisikan ikan macam nak buat kuah laksa. Campurkan dengan bahan yang dihiris tadi. Gaulkan bersama dengan air asam & belacan, garam secukup rasa dan perahkan limau kasturi ....dah siap untuk dihidangkan...Cubalah!
Salam K.Nurul..
ReplyDeletewaa ada kerabu..tergodanyaa..dh rmai yg bt kerabu nii..yana je xsmpt g nk bt..mintak sini dulu lah yee hehee
Yana Shaiful
ReplyDelete~ W'slm, Yana.... sedappp kerabu nih... K Nurul selalunya mmg x pandang ikan tongkol nih, br ni beli sajer nak try wat kerabu... sedappp plak...
Meh mkn sama :)
assalam nurul, akk pun dh cuba mmg sedap sangatkn mkn ngan nasi atau ratah gitu
ReplyDeletesuke sgt kerabu yg simple2 macam ni...makan ratah pon sedap...
ReplyDeleteassalamualaikum..nampak sedap kerabu ikan ni..bilalah nak buat agaknyer..huhuhu
ReplyDeletenurul..malam baru kita dtg menjengah...pinggan kerabu ni pun dah kena basuh agaknya...kekekke...org perak jugak rupanya nurul ni...akak memang suka makan kerabu...yg ni senang..2 in 1...ada lauk ngan sayur sekali...hehehhe
ReplyDeleteKak Rosaliza
ReplyDelete~ W'slm. K Rosa... Mmg sedapp pun kak... Rasa kalau beli ikan tongkol lagi, nurul buat kerabu cam ni jer... :)
nuwairani ismail
ReplyDelete~ memang sedapp... ratah pun ok juga...;)
Rabiatun Adawyah
ReplyDelete~ W'slm, K Tun... Sedappp kak, cubalah nanti... :)
quinnie
ReplyDelete~ Alah, Kak Q ni lambat lah... sumer pun dah siap... jamu air kopi je lah yer... ekekek ;D
Sedappp sesekali makan kerabu simple camni...