Jom tengok menu simple tuk 3 Ramadhan... Sorry, harini x banyak masa nurul nak pot pet... ader keje sedang menanti... Layannn :)
Ikan 3 Rasa
Sumber : K Hanieliza (TQVM)
Bahan-bahan:
Bahan A
1 ekor ikan bawal atau siakap ~ nurul guna ikan cencaru jer
1 sudu besar tepung jagung (untuk menyalut ikan ~ nurul cuma garam & kunyitkan ikan tu)
3 ulas bawang merah (**)
1 labu bawang besar (**)
2 ulas bawang putih (**)
3cm halia (**) (**) - dihiris
Bahan B (Untuk Sos)
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar air
3 sudu besar kicap lemak manis ~ yg ni nurul tambah
Bahan C (Bahan Hiasan)
1 pokok daun bawang ~ x letak
2 biji cili merah ~ x letak
2 biji cili hijau ~ x letak
2 biji tomato ~ x letak
1/2 cawan nenas potong dadu ~ yg ni nurul tambah
4 biji cili api - dihiris ~ yg ni pun nurul tambah
Cara-cara:
1. Goreng ikan dengan minyak yang banyak hingga garing. Angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan.
2. Panaskan 2 sudu besar minyak dan tumis bahan-bahan yang telah dihiris hingga kekuningan.
3. Masukkan bahan sos dan biarkan mendidih. Kacau rata.
4. Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
5. Curahkan kuah ke atas ikan dalam pinggan hidangan tadi.
Dan satu lagi menu cuma udang & kobis bunga goreng bercajun... Yang ni nurul belasah jer resepinya... ;) Nurul bancuh tepung gandum + tepung beras ckit + 1/2 sudu kecil cajun & garam, agak2 adunan batter cam batter nak goreng pisang, celup udang & kobis bunga & goreng... simple tapi sedappp... cam nurul goreng terlebih garing ckit.. dah nak hangit jadinya... heheh, abaikan yang hitam2 tuhhh...
& lastly ader durian pemberian adik ipar, so nurul buat plak bubur kacang durian... Alhamdulillah...
sesekali pekena lauk macam ni.best kan?ini yg lagi berselera kita di buatnya.tapi kalo kat rumah akak bulan2 posa ikan tak berapa nak jalan.selalu akak je yg bg perabih..:)
ReplyDeleteanymz
ReplyDelete~ betul tu K Anim... kat rumah ni pun sesekali jer masak ikan... biasapun masak udang & ayam jer... :)
Salam kak! kita sukeee sgt ikan jaket nii! tapi kat sini tak pernah jumpa, mmg payah sikit ank jumpa mcm2 ikan kat sini, lagi2 ikan tuuuuuu jerrr kalau namanyer tongkol tu mmg pyh nak jumpa kalau bernasib baik jer jumpa :D selamat berbuka ya kak!
ReplyDeleteuhuk uhuk.. yg lain blh tahan lg.. tgk bubur kacang durian tu terus perut mcm nk nyanyi2.. huhu
ReplyDeleteaiyakkk!!! sedapnya! naseb baik tengok ni selepas dh berbuka...bestnye....
ReplyDeletekena tunggu ada ikan best baru nak buat lauk ni..hehehhe...kita pun suka masak lauk cam gini....senang citer siap berkuah semua...hehhehe
ReplyDeleteAssalam kak,ala sedapnya menu2 akak,udang tuh xpe biar pon hitam,janji sedap kak,letak cajun mmg best kan..Kat umah sy kalo msk ikn mmg utk hubby jer,sy xmkn ikn..
ReplyDeleteSalam Nurul...
ReplyDeleterajin nyer Nurul msk berbagai jenis lauk... tapi kan yg paling best..bubur kacang hijau yg ada derian..best nyer :P
ijayuji
ReplyDelete~ W'slm, Ika.. k nurul mmg suka ikan jaket nih...Dalam seminggu mesti ader stok walaupun x banyak setakat 2 ke 3 ekor jee...:)
tun telani
ReplyDelete~ tun, mmg betul bila buh durian, lagi x tahan... tu yang sedapppp tu..
nuwairani ismail
ReplyDelete~ mai berbuka ngan K Nurul... hikhik ;D
quinnie
ReplyDelete~ tulaa, Kak Q... Nurul mmg suka ikan 3 rasa... Ikan tu bantailah ikan aper yang ader... ;D
Zaliedana
ReplyDelete~ W'slm, ct... menu simple jer tu... sempatlah K Nurul masak pas balik kerja... Yang goreng cajun tu mmg sedapplah, biarpun dah nampak nak hangit... biasalah, masak2 sambil tengok anak2... camtulah jadinya... :)