Thursday, 14 July 2011

Udang Tumis Air

Assalamualaikum...
 
Kembali bersiaran di hari Khamis... Semalam seharian x dapat tenet, kat opis byk keje, sempat jeling2 sat jer... Balik rumah plak, baby Aisy x berapa sihat... Demam sbb tumbuh gigi.... Tu yang asyik merengek jer... So mmg x boleh nak berenggang... Nasib ader opah tolong jaga time mama nak masak... Masak pun simple2 jer.... Memula ingat nak buat tomyam udang... check2 xde plak stok kiub tomyam, so buat tumis air je lahhh... sbb terasa macam nak hirup kuah banyak....Dapat yang pedas, lagi syok... Resepi udang tumis air ni nurul buat ikut mcm resepi che mat gebu.... Klaa, Layannnn dulu resepinya... ;)


Udang Tumis Air
Sumber : Che Mat Gebu

Bahan-bahan:
7 ekor udang galah saiz besar, dibersihkan, cuci dan tos ~ nurul guna udang sederhana dalam 600gm
2 tiub tauhu jepun, kerat 6 setiap tiub dan goreng garing ~ x letak
5 batang crab stick, kerat 2 setiap batang ~ x letak
1/2 batang carrot ~ yg ni nurul tambah
6 biji cili api ~ yg ni pun nurul tambah
1 biji tomato, belah 4 ~ x letak
1 kiub ikan bilis "Maggi"
Garam dan secubit gula
Serbuk lada hitam secukupnya
4 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1/2 inci halia, dititik
1 liter air (atau secukupnya)
Hirisan daun sup/daun bawang*
Bawang goreng*(*untuk hiasan)

Cara-cara:
1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga harum, masukkan carrot, kacau sebentar & baru masukkan udang dan kacau rata. Tuang air dan masukkan kiub ikan bilis, biar mendidih.
2. Tambah tauhu dan perisakan dengan garam, serbuk lada hitam dan secubit gula. Biar mendidih hingga udang masak. Akhir sekali masukkan crab stick tadi dan masak sekejap.
3. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan bersama nasi.



6 comments:

  1. Assalamualaikum nurul...
    selamat pagi... udang d masak gini mmg sedap kan nurul.. makan ngan nasi putih panas mmg best sgt... lg2 ler hirup kuahnya panas2... sedaaapnya

    ReplyDelete
  2. Diana @ Melley Mey

    ~ W'slm, slmt pagi,kak Diana... Betul tu, nurul banyak hirup kuah jer... Cili api tu nurul picit2 ckit tp dalam mangkuk nurul jer... Lg pedass, lg bertambah sedappp hirup kuahnya...:)

    ReplyDelete
  3. Salam kak! waahhhh! kita udang2 mmg antu sikit, tp tgk jenisnyer jugak, kalau masak gini kita suke :D ank2 kita kalau sup2 gini tak berapa mkn sgt nak2 yg bujang tu mmg dia tak suke huh! udanglah paling sedap kan kak hihihi...

    ReplyDelete
  4. waaa...sedapnya kalau dpt hirup sup begini... ada udang pulak tuh... eiiii geram la nurul ni buat air lioq k.gee meleleh jer tau...

    ReplyDelete
  5. ijayuji
    ~ W'slm, Ika... Sama, k nurul pun antu udang gak... betul3x, udang paling sedapp kan Ika.... ;D

    Gee
    ~ memang sedapp K Gee, hirup time panas2, pastu pedas2 ckit, x hengat dah... hehe :)

    ReplyDelete
  6. nurul...kita kalau nak cepat memang suka masak cam ni je...tambah udang memang lagi best la...manis2 je rasa udang..hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...