Friday 22 July 2011

Muffin Inti Blueberry

Assalamualaikum....



Projek muffin malam tadi ni... Lepas balik dari beli barang daput ckit kat TESCO, mula projek... Projek ngan 2 anak dara cilik nurul tu haa.... sambil tu webcam ngan papa diorang.... alala, camtu lah bila dah berjauhan... nasib zaman dah canggih manggih... Nurul buat muffin tu saiz sederhana, dapat banyak jgk...lebih lah 2 dozen... puas makan anak beranak... tapi harini dah tinggal 4 ketul jer tu lagi... Cukuplah tuk anak2 esok pagi... Esok lusa mama buat lain plak yer... :)

Resepi nurul amik dari izah... bila nak buat muffin suka carik kat izah... dah izah muffin lover... :) time kasih yer izah... memang sedappp muffin ni & manis dia sedang2 ajer, tupun nurul kurangkan sukatan gula tu kpd 1 cawan jer... blueberry filling tu dah manis...so, muffin tu biar elok sedang2 manisnya... laku sangat cam muffin yogurt yg nurul ader buat baru2 ni... jom layan muffin... :)

Muffin Inti Blueberry
Sumber asal : justbestrecipes
Sumber : izahdaut

Bahan-bahan:
125gm mentega
1 1/2 cawan gula kastor ~ nurul buh 1 cawan jer
4 biji telur
1 sk esen vanilla
3 cawan tepung ~ nurul guna tepung naik sendiri
2 sk baking powder
1/2 sk garam
1/2 sk parutan lemon (optional) ~ nurul x buh
1 cawan buttermilk
blueberry filling secukupnya.

* Buttermilk ~ 1 cawan susu segar + 1 sudu besar jus lemon. Bancuhkan keduanya dan biar beberapa minit sehingga menjadi pekat.

Caranya:
1. Pukul butter dan gula sehingga kembang.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul.
3. Kemudian masukkan pula vanila esen dan pukul lagi sebati.
4. Tepung diayak bersama baking powder dan garam. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Tepung dimasukkan berselang2 dengan buttermilk.
5. Gunakan cara kaup balik semasa proses mengaulkan tepung dlm adunan butter. Bukan pukul dengan mixer ye.
6. Bila semua bahan sudah sebati bolehlah diceduk kedalam muffin cup. Diingatkan jangan overmix adunan tadi.
7. Cedukkan sedikit adunan muffin, kemudian isikan filling bluberry dan tutup balik dengan adunan muffin sepenuh 3/4 cup.
8. Bakar pada suhu 180 C selama 25 minit.

9 comments:

  1. kalau dh guna buttermilk tu konfem moist2 aje rasanya mapin tu...sedapnye!!!

    ReplyDelete
  2. Wahh dah kluar pun mapin nya.cantik elok je kulit mufin tu.alhmdulillah ank2 suke ye...tq sudi cube

    ReplyDelete
  3. Assalam kak Nurul,uii mapin juga eks..Ramai betui memapin arini..Sy pon wat mapin juga,meh tuka tuka nak x..

    ReplyDelete
  4. nuwairani ismail
    ~ memang moist muffin ni... nak2 makan keesokkannya, lagi sedappp k nurul rasa... :)

    izahdaut
    ~ tulaa, izah.... nurul punya muffin tu garing ckit.. kalau nak mcm izah mgkin kena bakar 20 minit jer... pepun, mmg sedappp... tq yer :)

    zaliedana
    ~ W'slm, ct.... ooo, ct wat mapin jg.... jom tukar, kita pos laju esok... ekekek ;)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum nurul...
    ada muffin juga kat cnie yer... akak datang nie nak mintak muffin dr nurul plak nie.. ada x lagi nie... cantik muffin tu nurul...

    ReplyDelete
  6. sedapnyer mapin! tun malas nk masak ni, duk sorg2 jadi gini laa.. nk bekal mapin 3ketul!

    ReplyDelete
  7. Diana @ Melley Mey
    ~ W'slm, Kak Diana... Ader lagi muffin tu kak... Amik ler ... heheh ;)

    tun_telani
    ~ sedapp tun... betul ler, kalau sorang2 xde mood nak masak kan... ala cian dia... amik ler muffin tu buat bekal... ;)

    ReplyDelete
  8. Salam K.Nurul..

    Waa..rmainya yg bermapin arini..jeles i hehee.. nk 3 ketui kak bt minum ptg nii :=)

    ReplyDelete
  9. YANA SHAIFUL
    ~ W'slm, Yana... ader lebih 3 ketul tu, amik ler buat minum petang... hehe ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...