Tuesday, 26 July 2011

Set Nasi Lemak Hujan Panas

Assalamualaikum...


Selamat pagi semua....  
Bekfes aper pagi ni? Jom sama2 bekfes nasi lemak hujan panas ni.... Bekfes aper lagi ni, dah nak masuk tengahari pun... heheh, nurul lambat nak update... actually, ni menu ahad aritu... Bukan setakat bekfes, lunch sekali...
Aritu BW rumah K Rosa, berkenan ngan nasi lemak ni... Menarik perhatian anak2 sbb kalerful gitu... Tgh masak lagi dah dok sibuk tanya, mama masak aper? Naper nasi tu banyak kaler, tapi kaler pink je yang banyak??? :D, mamanya terbuh kaler pink yang lebih... dah kaler lain tenggelam... xpelah... yg penting menarik perhatian anak2 ni nak makan...
Macam biasa, dah tentulah nasi lemak ni gandingan utamanya sambal ikan bilis, dan nurul tambah ngan ayam mentega rangup resepi K Diana.... Maceh Kak Diana & Kak Rosa... :)
Meh kita layan resepi plak... 

Nasi Lemak Hujan Panas
Sumber asal :  Rinsca @ Myresepi
Sumber : K Rosaliza

Bahan-bahan:
2 mug beras (dicuci bersih) ~ nurul guna 4 cawan beras
1/2 mug santan pekat
2 mug air (ikut jenis beras
1 biji bawang putih (di mayang halus) ~ 2 ulas, nurul ketuk
1/2 inci halia
1/2 sudu kecil halba ~ nurul x letak
1 sudu kecil garam
Sehelai daun pandan
Sedikit pewarna merah, kuning, hijau.

Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan ke dalam rice cooker KECUALI pewarna.
2. Masak nasi seperti biasa. Sekali-sekala kacau supaya santan bergaul rata.
3. Bila nasi telah kering, baki 2 minit sebelum nasi masak, buatkan 3 lubang. Titiskan setitik warna... satu warna tuk satu lubang.
4. Kacau nasi di setiap bahagian warna, jangan dikacau secara keseluruhan lagi.
5. Selepas 2 minit nasi masak, barulah di kacau secara keseluruhan supaya berwarna-warni seperti warna pelangi selepas hujan panas... tu le sebabnya di panggil NASI LEMAK HUJAN PANAS.
6. Sesuai dimakan bersama sambal tumis, timun, telur rebus/goreng, sambal sardin atau apa sahaja lauk kegemaran anda. Selamat mencuba.

 
Ayam Mentega Rangup

Bahan-bahan:
2 keping dada ayam (dihiris)
2 tangkai daun kari (dihiris)
4 biji cili padi (dicincang)
60gm mentega (Boleh ditambah jika hendak kuahnya bersalut banyak kat ayam tu yer)
1/2 biji bawang besar (dicincang)
Tepung jagung secukup kegunaan
Minyak untuk menggoreng
Sedikit gula

Bahan-bahan Perap:
1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
2 tsp gula
1 biji telur
1 tbsp tepung jagung
1/2 tsp serbuk lada hitam
1/2 tsp serbuk lada putih
Garam secukup rasa

Cara-cara:
1. Ayam digaul bersama-sama bahan perap dan perap selama 20 minit.
2. Saluti ayam tadi dengan tepung jagung... Goreng... Setelah ayam masak, angkat dan ketepikan.
3. Cairkan mentega dan masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi... Tumis sehingga naik baunya.
4. Kemudian masukkan ayam dan gula. Gaul sebati.
5. Angkat dan hidang.


17 comments:

  1. wah...nasik lemak kaler pink ni..hehe

    ReplyDelete
  2. Salam Nurul...
    mmg colourful nasi lemak nih kan...kalau tak silap mama pun dh pernah msk nasi lemak ni..ganding lauk pun menggancam sedap :P

    ReplyDelete
  3. hehe first time tgk nasi msk kaler mcm ni~ interesting nye

    ReplyDelete
  4. Assalam kak nurul,budak2 mmg suke kalo nmpak kalepul kan..Anak ct pon sama lah,kalo wat apam ke,suke ajer mkn,sbb tgk kalerpul..Nasi lemak kalo msk pagi,smp tghari ler jawabnya duk ngadap yg tu jerkan,hehe..Kak Ayam mentega rangup tuh pon nmpk sedap,

    ReplyDelete
  5. salam nurul,
    memang kegemaran anak-anak ni benda yang kalerful gini. Usahkan anak, mak bapak tok nenek pun suka gak. Semalam anak bundo cakap, dah lama mak tak buat nasi ujan panas hehe..

    ReplyDelete
  6. Assalam nurul, sukakan tgk reaksi anak2 bila tau nasi lemak kaler2 gini, bestnya mkn ngan ayam mentega

    ReplyDelete
  7. salam nurul..amboih dtg sini rase cam ade kenduri kawen ler.. nasi kaler2 ngan lauk2 nye tuh... best ni :)

    ReplyDelete
  8. adeehhh nurul pun dah berhujan panas nih...kekekek....bila kita nak buat nih....adussss!!

    ReplyDelete
  9. Salam K.Nurul..

    suka suka nasi lemak kaler2 nii..mkin berselera mkn..xde kaler pun mmg selera jgk mkn hehee..+ dgn ayam mentega K.Diana tuu mmg best..:=)

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum nurul...
    terima kasih kerana sudi cuba resipi akak yer.. harap nurul sekeluarga suka.. :)

    nampak sgt menyelerakan ler set nasi tu nurul... sambal bilis tu mmg best tu d gandingkan ngan nasi lemak.. sedap2!!

    ReplyDelete
  11. kalau nasik lemak yang kaler putih tu pon dah cukup untuk menarik perhatian saya, inikan pulak kaler2 macam ni. heheh...digabungkan sekali dengan ayam mentega...fulamak....ngam habes!

    ReplyDelete
  12. zanafahmi/PB
    ~ Ya, k Zana... Nasi Lemak kaler pink dah jadinya... warna lain tu ckit2...:)

    Mama Hawa/Mama Nani
    ~ Mama mesti dah pernah buat sblm ni... Nurul ni baru first time nak buat nasi kaler2...lauk simple jer,mama... tapi memikat selera... :)

    aesh came
    ~ Mmg interesting.... tq for viewing :)

    ReplyDelete
  13. Zaliedana
    ~ W'slm, ct... mmg anak2 kecik tertarik kalau tgk kalerful camni... Anak k nurul pun suka gak makan apam, lagi apam dot2 tu... dah lama k nurul x wat...
    Ct, ayam tu pun sedappp tau... try ler nanti... :)

    ibundo
    ~ W'slm, ibundo... hehe, mmg pun.. bkn setakat anak jer yg tertarik... mama n opah nya pun tertarik sekali :)

    K Rosaliza
    ~ Thanks kak... sbb tgk akak buat, nurul buat plak... sedappp kak ayam mentega tu... biasa nurul x makan ayam bhgian dada, tapi sejak 2menjak ni suka lak ikut resepi K Diana...luarnya rangup2, dlm isinya lembut jer... :)

    ReplyDelete
  14. noorsha
    ~ W'slm, noorsha... hehe, cam nasi kenduri lak yer... sbnrnya nasi lemak kaler2... mmg menarik...:)

    quinnie
    ~ Kak Q, mari lah ramai2 berhujan panas.. meriah ckit... ekekek ;)

    YANA SHAIFUL
    ~ W'slm, Yana... memang berselera makan tambah lagi ader ayam mentega n sambal ikan bilis tu... patut ader telur lagi... lupa lak kat satu lagi lauk tu.... bila kalerful, anak2 plak x sabar2 nak makan... :)

    ReplyDelete
  15. Diana @ Melley Mey
    ~ W'slm,K Diana... Sama-samalah kita... satu family nurul suka...
    Memang selera kalau nasi lemak tu ader sambal bilis & ader plak ayam mentega tu... lupa satu lagi patut ader telur goreng... baru meriah nasi lemak tu...:)

    nuwairani ismail
    ~ memang ngam abesss, nani... hikhik ;)

    hanez
    ~ tq, hanez :)

    ReplyDelete
  16. Assalam nurul, apa kbr, sihat ke. Lamanya x bw, sdapnya nasi lemak ujanpanas

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...