Wednesday 24 August 2011

Lontong....


Assalamualaikum...

Menu berbuka semalam... pekena lontong plak... Raya nanti dah semestinya menu wajib kat rumah mertua... Fav en. hubbyku... x semestinya tunggu raya, tetiba nurul rasa nak makan, tgk brg2 pun byk yang ader, so aper lagi balik keje sempat menyiapkan lontong & sambal tumis ikan bilis... 

Resepi biasa nurul amik dari dapur CMG... Jom layan....

Lontong 
Sumber : Che Mat Gebu (TQVM)

Bahan-bahan:
1 biji kelapa, diparut
2 batang serai, dititik
1 biji bawang besar, dihiris halus
3 ulas bawang putih, diketul
1/2 camca teh serbuk kunyit
1 1/2 camca besar udang kering, rendam 1o minit, toskan dan tumbuk kasar
1 kiub ikan bilis "MAGGI" (optional)
1/2 cekak so hoon, dikerat
Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)

Bahan Sayuran:
1/4 biji kobis, dipotong kecil ~ x letak sbb xde
1/2 biji sengkuang, dipotong mancis
1 batang lobak merah, dipotong mancis
10 tangkai kacang panjang, dipotong serong ~ nurul ganti kacang buncis, bleh juga...
2 keping tauhu, dipotong dadu sederhana besar
2 keping fucuk saiz sederhana (tauhu kering), dipotong sederhana besar dan rendam
2 keping tempe, dipotong kecil
1/4 ketul sawi bunga, dipotong kecil ~ x letak sbb xde

Bahan Lain:
Nasi impit
Telur rebus @ telur mata lembu ~ x letak
Sambal tumis ~ nurul buat sambal tumis ikan bilis je
Serunding kelapa (optional) ~  x letak

Cara-cara:
  1. Tuang 1 cawan air dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk santan no.1. Tuang 1000ml air, ramas dan perah untuk santan no.2. Ketepikan.
  2. Dalam periuk, tuang santan no.2, masukkan udang kering, kiub ikan bilis, serai, bawang besar, bawang putih, lengkuas dan serbuk kunyit. Masak hingga mendidih.
  3. Masukkan sengkuang, lobak merah, sawi bunga dan tempe, bila lembut sedikit boleh masukkan kacang panjang, kobis dan fucuk. Biar mendidih perlahan dan masukkan tauhu. Kacau perlahan. Masukkan so hoon, basuh so hoon sejurus sebelum dimasukkan ke dalam periuk. Tambah garam, sedikit gula dan serbuk perasa jika suka.
  4. Akhir sekali tuang santan no.1 dan kacau perlahan, biar mendidih perlahan. Angkat dan boleh dihidangkan bersama nasi impit, serunding dan sambal tumis..

5 comments:

  1. masa mula2 saya sampai semenanjung, saya tak tahu apa itu lontong...hehehehehe =0).
    pastu, try rasa..perrghh!mmg sedap! =0)

    ReplyDelete
  2. nurul...tengok lontong nurul ni kita pun teringin nak makan lontong lagik...kekekke..tapi malas nak buat kuah kacangnya...huhuhu...teringin gak nak cuba lontong resepi che mat nih...tapi yg lagi satu...yg ada taruk jintan2 tuh....hehehhe

    ReplyDelete
  3. naseb baik hari tu hosmate dah buat lontong..kalo tak, berair mulut ajela tengok lontong kak nurul ni...sedapnya lontong kalau ada kuah kacang, sambal bilis...adeh! ada rendang daging lagi sedap!

    ReplyDelete
  4. oo dapur dah tutup ye. selamat hari raya, maaf zahir dan batin. semoga selamat dalam perjalanan ye.

    ReplyDelete
  5. SELAMAT HARI RAYA Nurul
    Maaf Zahir dan Batin

    Dari
    Azlita
    Masam Manis

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...