Tuesday 9 August 2011

Menu 8 Ramadhan

Assalamualaikum...


Ni menu tuk 8 Ramadhan semalam... Nasi ayam sempoi + ayam teriyaki.... Nurul amik resepi dr dapur mama Hawa kat Singapore nun... Terliur tgk ayam teriyaki sejak belum puasa lagi... Jadi semalam buat tuk menu berbuka puasa... Biasa kalau nasi ayam camni, nurul akan buat sup sekali.. tapi semalam x sempat... Dah kul 7 .... jadinya x ader sup kali ni...Waktu2 terakhir sebelum berbuka lebih kurang 20-30 minit, nurul lebih gemar duduk menanti waktu jer... x larat nak hiruk pikuk kat dapur lagi... ^__^

Kalau tgk plak kat ayam tu, ya allah... hitam legam.. tapi xper , maintain sedapppp... Nurul perap dr malam sebelum tu lagi, dah 1 hari dok terperap sebati semua bahan... Balik keje, terus panggang atas kuali non stick tu... dan sos cilinya nurul buat sos cili yang biasa nurul buat tuk nasi ayam, guna resepi K Hana...


Resipi utk Chicken Teriyaki
Sumber : Kak Anim, K Hana & Mama Hawa (TQVM)

Bahan-bahan:
2 - 3 keping dada ayam boneless - atau apa2 bahagian
3 inci halia - parut
3 ulas bawang putih- parut
3 sb madu
4 sb kicap manis
1 sb gula perang
1 sk garam

Cara-cara:
1. Cucuk2kan ayam menggunakan garfu.
2. Satukan semua bahan dan perap lebih kurang sejam atau lebih dalam peti sejuk.
3. Panaskan non stick dengan sedikit minyak dan panggang ayam tadi. Tutup kuali dan sesekali balik2kan ayam.
4. Curahkan lebihan kuah perapan ke atas ayam dan sentiasa dibalik2kan agar masak sekata dan berkilat.
5. Dah masak, angkat, hiris2 dan hidang. Curahkan lebihan kuah ayam tadi.


Nasi Ayam Sempoi versi Mama Hawa

Bahan-bahan:
2 pot beras ~ cuci bersih dan toskan.
4 ulas bawang putih *
3 ulas bawang merah *
sedikit halia *
1 batang serai * (bahan bertanda * dikisar)
2 ketul kiub ayam
rempah empat sekawan
sehelai daun pandan
sedikit pewarna kuning jika suka
garam secukup rasa.

Cara-cara:
1. Tumis bahan2 bertanda *.
2. Masukkan rempah 4 sekawan. Kacau rata hingga naik bau.
3. Masukkan kiub dan air yang disukat untuk 2 pot beras.
4. Masukkan daun pandan, pewarna dan sedikit garam jika suka.
5. Biar mendidih dan masukkan nasi.
6. Tanak hingga masak.


Sos Cili tuk Nasi Ayam
Sumber : K Hana

Bahan-bahan:
4 biji cili merah
2 ulas bawang putih
1 biji tomato
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu kecil cuka
1 sudu besar gula
garam secukup rasa

Cara-cara:
1. Blend bahan yang bertanda *.
2. Masukkan dalam periuk dan masukkan sos, cuka, gula dan garam.
3. Didihkan sehingga kuah agak2 pekat & matikan api.



9 comments:

  1. assalamualaikum Nurul..baru ler akak tahu yang alam damai tu Nurul rupernyer..Maafkan akak yer...

    Wahhh..nampak sedap nasi ayam dia. akak suka nasi ayam dan ayam yang nampak basah camni..

    ReplyDelete
  2. waaahhh!!! sedapnya nasi ayam hitam legam dia...

    ReplyDelete
  3. Assalam Nurul, sempat lagi buat nasi ayam, kdg tu nmpk pic je hitam, tapi yg betulnya elok je. Akk pun sama, suka santai2 tunggu waktu buka, siapkan awal2 heheh

    Selamat berbuka nurul

    ReplyDelete
  4. sedapnya nasik ayam. ini pon dh makan berbuka di rumah kawan hari tu...dh lepas sikit kempunannya tu..

    ReplyDelete
  5. Rabiatun Adawyah
    ~ W'slm, K Tun... kekdg nurul x perasan tgh bkk email company, tu kuar alamdamai tu ;D
    Sedap K Tun.. Masak nya sempoi jer..

    ReplyDelete
  6. Gee
    ~ K Gee.... hitam legam kan... ;D

    ReplyDelete
  7. K Rosaliza
    ~ W'slm, K Rosa... Nurul sempat masak sbb smpai kat rumah sblm 5.30 ptg... Kalau ader masak, maknanya kat opis keje rileks jer... tapi kalau busy kat opis, alamatnya mmg kaki melangkah ke bazar je lah... x larat nak masak.. cam harini kot... penat :(

    ReplyDelete
  8. nuwairani ismail
    ~ nasi ayam buat sendiri ni lagi sedappp rupanya.. klaa tu, dah lepas pun kempunan nya... heheh

    ReplyDelete
  9. kak nurul! tetiba rasa nak buat nasik ayam pulak saya nengok gmbr yg sedap dr akak! =0).

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...