Wednesday 3 August 2011

Talam Lapis Lumut

Assalamualaikum..

Selamat berpuasa tuk semua.. Harini dah masuk 3 hari kita berpuasa... Aktiviti berblogging nurul nmpknya berkurang sejak puasa nih... Cam x sempat nak online lama2, bila tenet... Cuma kat opis jer bolehlah nak jeling2, tapi xleh plak nak tenung lama2 siang2 ni.... :)

Sebenarnya talam ni 1st puasa aritu nurul buat.. Resepi nurul dapat dr dapur k Madiha... K Madiha kata talam ni ader rasa cam kuih kole kacang... tu yang nurul rasa nak buat tu... tapi resepi ni nurul dah ubah guna sukatan cawan jer... time timbang bahan tu nurul guna cawan yang sama, jadi lps ni kalau buat lagi nurul terus guna sukatan cawan jer, senang ckit...  kalau ikutkan nurul cuma buat 1/3 adunan jer... tu pun cukup tuk kami sekeluarga...


Talam Lapis Lumut
Sumber asal : Puan Azimah Mansor (TQVM)
Sumber : K Nuridah & K Madiha (TQVM)

Bahan-bahan:
Bahan A
300gm kacang hijau (direbus hingga kembang & agak kering airnya) ~ 3/4 cawan kacang hijau
60 gm tepung hoen kwe ~xde, so nurul tukar kpd tepung gandum
150gm tepung gandum ~ 3/4 cawan tepung gandum
250gm gula pasir ~ 3/4 cawan gula pasir, kurangkan 1 sudu besar
1500ml santan ~ 500ml santan
50g tepung beras ~ 1/4 cawan tepung beras
1 biji telur ~ 1 biji telur gred C

Bahan B
70g gula merah ~ 2 sudu besar gula merah
Pewarna hijau dan coklat

Cara-cara:
1. Kisar semua bahan A dan bahagi kepada 2 bahagian.
2. Satu bahagian dicampur gula merah dan bubuh warna coklat dan satu lagi dibubuh warna coklat.
3. Kukus selapis demi selapis selama 10 minit bagi setiap lapis.
4. Setiap lapis lebih kurang 400ml.
 Nurul buat 2 lapisan jer.....

12 comments:

  1. nurul.. baru je tadi nengok resepi ni kat blog kak madihaa.. sedap ye.. haii banyak benor list kuih nak membuatnya.. last2 beli je nih..haha

    ReplyDelete
  2. akak pun nak buat lagi nanti.. tak puas mkn hari tu.. buat satu adunan memang dapat banyak.. tp dah agih2 kat baby sitter, rumah makcik, kat kawan2 ofis.. so dptlah merasa sikit2 jer.. hehe... ada tambah gula tak? kalau org pemanis mesti kata kuih ni tawar kan? tp bg akak dah ok dah..

    ReplyDelete
  3. Gee
    ~ Memang sedappp kak... rasa memang seakan kuih kole kacang... :)

    ReplyDelete
  4. izahdaut
    ~ izah, nurul pun ader kesempatan leh lah buat... bulan2 puasa biasanya nurul beli jer kat bazar ramadhan.. x dan... ;)

    ReplyDelete
  5. Madihaa a.k.a Ratna
    ~ K Madiha... Nurul pun mungkin nanti buat lagi.. nurul suka, anak2 pun suka gak..berulang2 makan.. nurul cam lebihkan gula ckit.. dalam sesudu kot... sukatan dah ok pada nurul lah, cuma lpas ni kalau buat lagi nurul guna sukatan cawan jer.. pepun, thanks K Madiha :)

    ReplyDelete
  6. bagusnya kak nurul dh buat sukatan cawan mcm tu. senang nk buat nanti untuk org yg xde penimbang mcm nani.

    ReplyDelete
  7. Salam Kak Nurul..

    rajinya akak menalam..cantik jee talam tuu.. yana males nk menalam..xlaku sgt kat umah nii..klu bt kita je la yg mkn :=)

    ReplyDelete
  8. kak nurul...kelihatan sedap kuih tu..tak pernah lagi saya cuba makan n buat...ada rezki nanti, nak cuba resipi ni =0).

    ReplyDelete
  9. nuwairani
    ~ nani, k nurul pun prefer guna sukatan cawan lagi... senang... sbb k nurul punya timbang biasa, lainlah kalau pakai digital scale... :)

    ReplyDelete
  10. Yana Shaiful
    ~ W'slm, Yana... sesekali rajinkan diri menalam... lagipun ader rasa kuih kole kacang tu yang try tu... k nurul suka kuih tu...:)

    ReplyDelete
  11. Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi
    ~ Vivi, sedappp kuih ni, bagi orang yang sukakan rasa2 kacang hijau tuh... tryler nanti... kalau ikut sukatan gram tu byk sgt, tuk family kecik cam kita buat dlm 1/3 adunan je dah cukup, puas makan... :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...