Tuesday 25 October 2011

Ikan Kembung Goreng Sambal Tempoyak

Assalamualaikum...


Menu simple tapi menyelerakan... makan bertambah lagi tu... bagi penggemar tempoyak cam nurul...^__^

Jom tengok resepi dulu, nurul mintak maaf sesangat masih ada komen yang tak terbalas dan nurul x sempat nak BW... mungkin 2 ke 3 dapur je sempat jenguk...

Ikan Kembong Goreng Sambal Tempoyak
Sumber : K Ummi

Bahan-bahan:
3 ekor ikan kembong hijau (boleh guna apa2 jenis ikan berdaging)
1 helai daun kunyit, hiris halus ~ nurul xbuh sbb xde
2 batang serai, hiris serong, kasar
5 biji bawang merah*
1 biji kecil bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
25 biji cili padi siam merah* ~ nurul cuma guna 15 biji cili api kampung
1 camca besar penuh tempoyak
3 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
1 cawan air

Cara-cara:
  1. Ikan disiang, cuci bersih, lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng embal2 (tidak terlalu garing), angkat dan toskan.
  2. Tumbuk lumat bahan2 bertanda (*), kemudian masukkan serai hiris serong dan tumbuk sekejap tapi jangan hancur sangat, biar kasar2..
  3. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk tadi hingga harum,.
  4. Masukkan tempoyak, kacau dan tuang air.
  5. Tambah asam gelugor, garam secukup rasa dan secubit gula. Biar mendidih.
  6. Masukkan ikan dan hirisan daun kunyit, gaul rata dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas.

3 comments:

  1. Nurul..Rahel datang ni...sodapnya nampak ikan kembung sambal tempoyak...makan mesti bertambah-tambah nasi kat pinggan..

    ReplyDelete
  2. haiiyaaaa..ada tempoyak lak kat sini...ruginya hari tu tak buat stok tempoyak..kalau tak dek musim pun leh masak tempoyak..huhuhu

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Nurul

    maaf lambat kak nur sampai...hehe...nurul sihat ke??

    Ish sedapnya lauk yg nurul msk nie...kak nur suker ikan kembung...sedap lemak,goreng garing2 ish lagi sodap eh!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...