Tuesday 25 October 2011

Karipap Kentang

Assalamualaikum...


Sedapp kalau dapat pekena karipap tuk minum petang ni... nurul buat hujung minggu tadi, kira ni entri tertangguh... Selalu tolong mak mertua buat karipap, tapi cuma isi inti & kelim je, hehe... tapi kali ni 100% buat sendiri... puas hati betul... Terima kasih Tun, juga Izah dan Yana... pasni, guna resepi ni jer tuk buat karipap... mudah dan senang nak ingat... ^__^

Doh Karipap
Resepi : Tun Telani
Sumber : Izah & Yana

Bahan-bahan:
4 c tepung
2 tbs margerin
1/2 c oil
3/4 c air
1/2 tsp garam
 
Cara-cara:
1. Panaskan margerin + minyak dalam periuk. Tutup api.
2. Tengah panas-panas tu, masukkan tepung dalam periuk tadi dan gaul guna garfu (jangan guna tangan, melecur nanti)
3. Dah sejuk sikit, campur garam n air.
4. Uli-uli...siap! boleh wat karipap ikut suka inti apa.


Inti Kentang 
Sumber : Yana

Bahan-bahan:
4 biji kentang (dipotong dadu)
1 labu bawang besar (dipotong dadu)
2 ulas bawang putih (tumbuk hancur)
2 sudu besar rempah kari (bancuh dengan 1 cawan air)
1 tangkai daun kari
sedikit isi ayam
secubit garam
* Tambah gula ikut kesesuaian rasa ~ yang ni nurul tambah

Cara Buat Inti :
1. Kentang dikupas dan diporong dadu. Kemudian rebus kentang hingga hampir empuk. Angkat dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan.
3. Masukkan rempah kari dan tumis hingga naik minyak.
4. Perasakan dengan garam dan gula (*).
5. Masukkan ayam dan biarkan seketika hingga masak.
6. Akhir sekali masukkan kentang yang telah direbus tadi.
7. Kacau sebati hingga kuah kering. Siap.


10 comments:

  1. as-salam
    huhu lapar pulak malam2 tgk karipap kentang ni..

    ReplyDelete
  2. karipap memang kuih yang makan tak jemu sedapnya.. dah dalam list nak cuba karipap ni

    ReplyDelete
  3. wah rajinnya dia duk kelim karipap.hehhehe..kita dah lama betul tak buat karipap la...ishhh..teringin lak...

    ReplyDelete
  4. nak kelim karipap pulak lah ari nii hehee

    ReplyDelete
  5. kak nurul cayang!!! thank you sudi buat doh guna resepi nih. muah muah!
    tun suka makan karipap inti kari ayam n kentang!

    ReplyDelete
  6. pandainya buat karipap..
    cam ni nak buat juga nampak sedap..

    ReplyDelete
  7. Salam Nurul
    sodapnya pekena kentang..suka banget.

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum
    Singgah nak sarapan ngan karipap, ada lagi ker

    ReplyDelete
  9. ady
    Juwita Jamaludin
    quinnie
    Yana Shaiful
    tun_telani
    Qhaifa Nur
    rahel
    Wattie
    ~ Terima kasih buat semua... InsyaAllah, ader kesempatan nanti nurul akan bw... ^__^

    ReplyDelete
  10. emm karipap atau saya panggil epok-epok adalah kuih feveret sampai mati....cintaaaa sgt..hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...