Tuesday, 11 October 2011

Kerabu Jantung Pisang

Assalamualaikum...
 
Sesekali pekena menu simple camni... memang bertambah nasik... makan ngan nasi putih & ikan goreng sajer pun dah cukup... haha... nurul mmg suka sayur2 kampung camni, selalu beli kat pasar malam...Selain buat kerabu, jantung pisang pun sedap gak dimasak lemak, takpun masak lemak ditambah lagi tempoyak... memang best... saper orang perak, memang x sah x makan tempoyak... betul tak... ^___^


Kerabu Jantung Pisang

Bahan-bahan:
1 biji jantung pisang (rebus dengan secubit garam sehingga lembut dan hiris)
1/2 cawan santan pekat
2 biji bawang merah ~ dihiris
Jus limau nipis
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Tumbuk
1 labu bawang besar
5 tangkai cili api
1 s/b udang kering yang direndam dlm air panas
sedikit belacan

Cara-cara:
1. Gaulkan semua bahan sehingga mesra. Perahkan jus limau nipis.
2. Perasakan dengan garam dan gula kerabu ni. Gaul rata.
3. Siap untuk dihidang bersama nasi putih.


11 comments:

  1. ini yg buat rindu mak membuak2 ni ... kerabu mak sedap. mungkin sesedap kerabu dlm gambar kat atas tuh! :)

    ReplyDelete
  2. sedapnye kerabu jantung hati...eh salah..jantung pisang..emak yg selalu buat kerabu jantung pisang.memang sedap sangat.

    ReplyDelete
  3. Kak NURUL,CT suka lah jantung pisang,dulu xpandai mkn,pas kawin ni tgk hubby suka mkn,kita pon berjangkit gak..Sedapnyer,celur cich sambal pon best nih..

    ReplyDelete
  4. erm...kak nurul...ni kerabu utara style ke? kalau kelantan style ada letak isi ikan rebus...tapi kerabu jantung pisang memang sedap...makan dengan nasik panas2..kalau ada kuah sup ke, aduh....

    ReplyDelete
  5. sedapnya kerabu...kita kalau jantung pisang...rebus lepas tu cicah ngan sambal belacan pun dah marvelous dah...hehehhe...kadang2 geram tengok org tanam pokok pisang terbiar je jantungnya..kalau kasi kat kita pun bagus gak..hehehhe

    ReplyDelete
  6. Acik
    ~ kalau camtu, kena balik jumpa mak... air tangan mak dah semestinya lain dari yang lain kan... :)

    ReplyDelete
  7. rahel
    ~ K Rahel, nurul mmg suka sayur2 kg camni... resepi kerabu ni pun ikut cara mak nurul buat...

    ReplyDelete
  8. Zaliedana
    ~ Betul tu ct... takyah buat kerabu pun ok, celur jer n cicah sambal belacan, memang best!!

    ReplyDelete
  9. nuwairani ismail
    ~ x sure ni utara style ke, tapi mmg ni cara mak akak buat kerabu, patut nya ader tambah kerisik lagi tapi xde...

    ReplyDelete
  10. quinnie
    ~ sama ler nurul... mmg suka jantung pisang... tapi kat PJ ni pasar malam byk jer yg berjual sayur kampung... masih senang nak dapat... :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...