Tuesday 18 October 2011

Sago Gula Melaka

Assalamualaikum..


Bersiaran kembali di hari Selasa... Nurul masih dalam 'mod' busy... Curi masa ckit tuk letak menu dessert yang nurul buat hujung mggu tadi... tp mlm td buat sekali lagi sbb cam x puas makan aritu...

Sago Gula Melaka
Sumber : Great Lydia & Che Mat Gebu - DTS

Bahan-bahan:
300 gram sago biji, cuci dan toskan
2 liter air
2 helai daun pandan, disimpul
3/4 camca teh pewarna hijau makanan
1 ketul gula melaka, hiris kecil*
1/2 cawan gula pasir*
1 1/4 cawan air*
1 helai daun pandan*(*disatukan dan masak hingga pekat, tapis dan sejukkan)
1 cawan pati santan + 1/4 camca teh garam + 1/2 camca teh tepung jagung = satukan, kacau dan masak hingga panas, sejukkan.

Cara-cara:
  1. Didihkan 2 liter air tadi bersama daun pandan dan pewarna hijau makanan, kemudian masukkan sago biji dan masak hingga kelihatan jernih. Masak dengan api sederhana dan kacau selalu. Tutup api dan biar 4-5 minit dalam peiuk.
  2. Tuang dalam tapis dan cuci biji sago tadi bawah air paip untuk membuang kanjinya. Kemudian masukkan ke dalam bekas2 kecil atau acuan yang anda gemari, padat2kan dan simpan dalam peti sejuk 1 - 1 1/2 jam. Sapu sedikit minyak pada acuan tadi.
  3. Keluarkan dari acuan dan letakkan dalam bekas sesuai, tuang gula melaka tadi dan juga santan pekat tadi. Hidangkan sejuk....aduhh nyamann okeh.. 
Yang ni buat mlm tadi plak, sedappp lah ^_____^

5 comments:

  1. Jalan singgah sini... sedapnye sagu gula melaka.. yummy

    ReplyDelete
  2. salam nurul...jln2 cari mkn kat sini jumpa sagu pulak...peberet cik abe ni..

    ReplyDelete
  3. Nurul..nnt amik award kat blog akak ok..

    ReplyDelete
  4. emm...sedapnye sago gula melaka..hehehe..suke2.

    ReplyDelete
  5. kite suke sgt makan dessert yg mcm ni...simple tapi sedappppp

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...