Friday 18 November 2011

Siakap 3 Rasa

Assalamualaikum...

Apa khabar semua? Lama jg nurul x bersiaran masak2... Bila dah macam2 kebizian melanda dicampur lagi pergi bercuti & bersantai, mulalah lemau nak mengupdate... xper, nurul kena start balik pelan2.... Maaflah buat teman2 yang selalu nurul buat kunjungan, setakat hari ni masih lagi x dapat buat kunjungan sepenuhnya.... Hujung minggu ni pun nurul akan pergi ke Kedah pula, sbb ada kenduri keluarga di sana...

Berbalik pada resepi yang nurul nak letak hari ni, nurul dah ubah ckit ikut citarasa kami sekeluarga... Resepi asal nurul ikut chef Hanieliza di sini... Sblm ni pun nurul dah masak berapa kali, kira ni ulang tayang, cuma tukar ikan jer... kali ni nurul guna ikan siakap... tengoklah berapa byk bahan hiasan daaa.... x nampak ikan dah... hehe 
Kepada yang x suka meriah2 sgt camni, boleh kurangkan yer bhn2 hiasan tu... ^__^


Siakap 3 Rasa
Resepi asal: Chef Hanieliza (TQVM)
Olahan : Nurul @ Dari Hujung Jari

Bahan-bahan:
Bahan A
1 ekor ikan bawal atau siakap ~ bersihkan dan kelar kedua belah badan
1 sudu besar tepung jagung (untuk menyalut ikan)
3 ulas bawang merah (**)
2 ulas bawang putih (**)
3cm halia (**)  (**) - dihiris

Bahan B (Untuk Sos)
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar air
3 sudu besar kicap lemak manis

Bahan C (Bahan Hiasan)
1/2 labu bawang besar ~ dipotong dadu
1/2 biji tomato ~ dipotong dadu
1/3 cawan nenas ~ dipotong dadu
6 biji cili api - dihiris

Cara-cara:
1. Goreng ikan dengan minyak yang banyak hingga garing. Angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan.
2. Panaskan 2 sudu besar minyak dan tumis bahan-bahan yang telah dihiris hingga kekuningan.
3. Masukkan bahan sos dan biarkan mendidih. Kacau rata.
4. Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
5. Curahkan kuah ke atas ikan dalam pinggan hidangan tadi.

15 comments:

  1. Assalamualaikum nurul...
    tgk ikan 3 rasa tu menyelerakan sungguh... akak mmg suka masakan 3 rasa.. sedap!

    ReplyDelete
  2. sedapnyer siakap goreng!! tun kalau dapat sikap kan, mmg makan x ingat dunia dah. kadang2 siap berabut lg ngan hasben tun. hihi

    ReplyDelete
  3. salam nurul....mmg ikan 3 rasa ni pberet kebanykan org kan....sedap sesangat...

    ReplyDelete
  4. fav yana jgk..klu bt mst mandikan ikan tu dgn mcm2 bahan hiasan..mcm K.nurul jgk..tenggelam ikan tu :=)

    ReplyDelete
  5. Kak Nurul,nak gi kedah eks,sy lak nak blk kedah nx week kakak wat kenduri tahlil n arwah..Xper kak,byk hiasan,janji nmpk ekor n kepala ikan,hihi..Mesti ratah lebih dari mkn nasi kan.

    ReplyDelete
  6. AS-SALAM NURUL
    wah berselera pulak tgk siakap 3 rasa nurul ni..terliur dibuatnye...

    ReplyDelete
  7. selamat malam Nurul
    wah...tentu sedap banget siakap 3 rasa ni kan...kepalanya siok betul..

    ReplyDelete
  8. wah kalau dapat makan tanpa nasi pun sedap ni..next time bole cuba maybe selepas bersalin dan habis pantang kot..

    ReplyDelete
  9. memang sedap ikan msk gini nurul...memang berselera kalau mkn ni...akak pun suka ikan siakap ni:)

    ReplyDelete
  10. Salam Nurul. Masakkan utk ALong buleh... nampak best ni nak masak sendiri jemu dah makan air tangan sendiri...hehe.

    ReplyDelete
  11. Assallamualaikum Nurul..
    Wahhh sedap..sedap.. Lebih2 lagi ada nenas yg ditaburkan atas tu.. I like..

    ReplyDelete
  12. nurul..msak 3 rasa ni guna resepi apa pun tetap sedap..hehehe...besarnya ikan..puas makan...kekeke

    ReplyDelete
  13. fuh terliur pagi ni...nampak sedap

    thanks sudi dtg blog saya...bru sempat jenguk kamu :)

    ReplyDelete
  14. Salam Nurul..Pertama, thanks sudi singgah ke blog saya...

    Siakap 3 rasa..bestttt nya, meriah betul...pekana ngan nasi panasss mesti best ni...

    ReplyDelete
  15. Diana@Melley Mey
    tun_telani
    liza
    Yana Shaiful
    Zaliedana
    ady
    rahel
    Totie@Tomy
    Nieza
    HomeKreation
    Naz/Nadz COSK
    quinnie
    Maya Mayana
    Sue @ Nenie
    ~ Thanks buat semua yg sudi tinggalkan komen... Sorry x dpt bls satu2... Cayang kamu semua :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...