Sekali lagi bersiaran harini... Curi2 masa jap nak letak n3, camner pun nurul x sempat nak BW... InsyaAllah, ader masa esok atau lusa nurul akan BW dapur teman2 semua... sorry sesangat... jom layan bihun Singapore plak... nurul buat pagi tadi... Terima kasih buat penyumbang resepi yer... ^__^
Bihun Singapore
Sumber : sofinar@myresepi.com
Bahan-bahan:
1 bungkus bihun - direndam dulu
300g daging - dipotong kecil2 ~ nurul guna udang
3-4 keping fish cake ~ nurul guna fishball
sayuran campur - carrot, jagung dan kacang pis ~ nurul buh kobis & carrot
3 sudu makan cuka
6 ulas bawang putih
1 sudu makan lada hitam / lada putih
2 biji tomato - potong nipis jika suka ~ xder
garam dan gula secukupnya
cili api- potong nipis + kicap sebagai sos
300g daging - dipotong kecil2 ~ nurul guna udang
3-4 keping fish cake ~ nurul guna fishball
sayuran campur - carrot, jagung dan kacang pis ~ nurul buh kobis & carrot
3 sudu makan cuka
6 ulas bawang putih
1 sudu makan lada hitam / lada putih
2 biji tomato - potong nipis jika suka ~ xder
garam dan gula secukupnya
cili api- potong nipis + kicap sebagai sos
Cara-cara:
- Lada hitam ditumbuk halus bersama dengan bawang putih
- Panaskan minyak, goreng daging hingga lembut, bubuh air jika masih liat
- Masukkan fish cake, dan goreng lagi. Kemudian masukkan lada dan bawng putih, goreng hingga naik bau, boleh di tambah sedikit air untuk melembutkan bihun nanti. Kemudian masukkan cuka
- Kemudian masukkan pula sayuran campur tadi, gaul sekejap. Masukkan gula dan garam
- Masukkan bihun, gaulkan hingga bihun masak
- Apabila bihun masak, tabur tomato, gaul sekejap dan tutup api.
- Sedia dihidang bersama sos kicap (sambal kicap)
salam kak nurul ^^ kat umah ni bihun goreng putih slow sket. sbb dr kecik dh biasa mkn bihun merah yg biasa tu.. tp terliur pulak tun tgk udang tu.
ReplyDeleteSalam Kak Nurul..yana suka bihun singapore..rasa pedas lada hitam mmg sedap..tgk udang tu rs nk amek jerr ^_^
ReplyDeleteSalam Nurul...bihun singapore ni salah satu hidangan kegemaran kita..sedap.
ReplyDeletesedapnya bihun..kita kalau malas2 suka masak gaya singapore ni sebab cepat masak..tak yah susah payah nak tumis cili..hahhaha
ReplyDeletetun_telani
ReplyDelete~ W'slm, tun... biasa pun K Nurul buat bihun merah biasa tu, sesekali tukar plak bihun putih ni... hehe
Yana Shaiful
~ w'slm, Yana... k Nurul pun mmg suka rasa pedas lada hitam tu... tapi tuk yang ni k nurul kurangkan sikit sukatan lada hitam tu, takut anak2 kecik ni x tahan plak... tp yg untuk k nurul makan, k nrl tambah lagi dgn serbuk lada hitam ajishio tu... fuhhh, br lah pedas ikut tekak kita... hehe
rahel
ReplyDelete~ W'slm, K Rahel... sedap bihun ni rasa pedas lada hitam..
quinnie
~ betul tu K Q... bihun gaya singapore ni senang jer masaknya... malas2 pun jadi... kekekek...