Friday, 27 May 2011

Kek Coklat

Assalamualaikum...

Salam pagi Jumaat... Awal2 pagi lagi, hujan lebat kat cni... Nak bangun pun rasa liat ckit.. tp bila pikirkan kalau hujan, mesti jalan jem teruk... terus bangun meluru jer... Pagi ni x buat breakfast pun, sbb malam tadi dah buat kek coklat.. Bantai kek tu je laa... siap tapau pi opis lagi...


Arghh... kuar2 dr kwsn apartment ni... tu diaaa, kete deret2.... jem betul... dah agak dah, mesti lambat masuk opis ni... kalau ikutkan 10 minit jer dah bleh sampai, tapi sbb jem bleh sampai 1 jam perjalanan, lenguh kaki2 ni...

Berbalik pada kek coklat yg nurul buat mlm tadi tu, nurul dah biasa buat ikut resepi K Hanieliza... Senang jer... Tapi nurul bakar bukan kukus. Pun jadik jgk... Moist jer kek ni... Memang sedappp... Perpun, jom kita tengok resepinya.. Mintak halal yer kak, c&p resepi akak kat buku maya nurul ni... ;D




KEK COKLAT 
Sumber : K Hanieliza 

Bahan A [Kacau rata]
1 cawan susu cair
1 cawan air
1 cawan butter cair
2 cawan gula perang

Bahan B [ayakkan]
2 cawan tepung superfine
1/2 cawan serbuk koko
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat

Bahan C [kacau rata]
1 biji telur ayam
1 s/k esen vanilla

Cara-cara:
1. Kacau semua bahan A supaya sama rata.
2. Masukkan bahan B dan kacau lagi.
3. Masukkan bahan C dan kacau lagi supaya tidak bergentil.
4. Lapikkan loyang dan masukkan adunan.
5. Kukuskan selama 1 jam dengan api sederhana. (nurul bakar 50 minit)

KRIM COKLAT (kali ni tak buat pun - just for info)
250 gm cooking coklat
1 s/b cocoa butter [butter]

Cara-cara:
1. Coklat dicincangkan kecil. Masukkan coklat dan cocoa-butter dalam mangkuk bertangkai dan tahan panas.
2. Panaskan coklat dan kacau sampai coklat cair. Tutup api.
3. Kacau coklat sampai semua telah cair.
4. Bila nampak coklat agak pekat boleh sapukan atas kek mengikut suka hati.
5. Hiaskan mengikut pilihan sendiri.

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...