Tuesday, 10 May 2011

Kuih Gelang@Keria

Dah seminggu lebih keledek dok dalam bakul tak berusik pun.. Pikir2 nak buat ape, goreng je cam jemu.. so, petang smlm rebusla.. Mlm siapkan dohnya n pagi2 goreng.. Tapi tak salut gula dan bentuknya x cantik, sbb buat cepat2 mlm td.. Bahan2 pun main anggar2 je.



Bahan-Bahan:
+/- 800g keledek
Tepung gandum
Gula pasir
Air
Garam

Cara membuatnya:

1. Kupas keledek dan potong kecik2. Rebus dengan ckit garam sampai keledek empuk. Toskan dan lenyek hingga lumat. Masukkan gula dan kacau rata. Masukkan tepung gandum, gaul rata. Kalau lembut sangat, tambah tepung lagi sampai jadi doh yang lembut.
2. Doh tadi bulat2 dan leperkan, cucuk bahagian tengahnya untuk membuat lubang. Buat sampai siap. 
3. Panaskan minyak, goreng dengan api sederhana sampai kuning keemasan. Angkat dan toskan.

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...