Tuesday, 24 May 2011

Laksa

Assalamualaikum...

Xde ape pun yang menarik hujung minggu ni... cuma lepak kat rumah ngan anak2 jer... Try buat laksa... Sblm ni x pernah buat sendiri, tolong kacau2 adelahhh.... Ni baru betul hasil air tangan kita sendiri... Layannn...



Bahan-bahan :
1 bungkus laksa kering (direbus smpai lembut dan tos)
1 biji timun (dihiris panjang2)
3 biji telur rebus (potong 2)
1 biji bawang besar (dimayang)
1 biji cili merah (dihiris)
cili api (dihiris - kalau suka lebih pedas)

Bahan-bahan untuk kuah:
1/2 kilo ikan kembong (dibersihkan & direbus dengan 4 keping asam keping)
2 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan

Bahan-bahan kisar:
15 tangkai cili kering (nak pedas lagi, lebihkan)
2.5 cm belacan
1 biji bawang besar
garam secukup rasa

Cara-cara membuatnya: 

1. Ikan yang direbus, ditos airnya. Asingkan isi dan tulangnya. Air disimpan untuk kuah nanti. Isi ikan dikisar dulu. Masukkan balik dalam periuk kuah tadi. Tulang ikan pula dikisar. Toskan.
2. Masukkan air tulang ikan dalam periuk kuah tadi bersama bahan2 kisar, asam keping, daun kesum dan bunga kantan. Biarkan medidih.
3. Masukkan garam secukup rasa. Masak sekejap dan siap untuk dihidang.

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...