Thursday, 5 May 2011

Nasi Paprik Campur


Hari-hari bekerja tentunya memenatkan. Lebih2 lagi yg drive sendiri pi kerja, kena tempuh lagi jem. Dah balik, kalau bleh rehat jer. Nurul time hari bekerja, memang masak sempoi2 jer. Ikut mood, takpun, order je, betul tak... Macam biasa, selalu jenguk resepi kat dapur K Hana... tp bila dah biasa buat, masuk jer apa yang ade, janji sedap.. Selalu masak paprik sbb satu hidangan ader semua. Boleh check resepi kat bawah;

Bahan-bahan:
  • Udang & Ayam - agak2 je
  • 4 ulas bwg merah - dipotong 4
  • 2 ulas bwg putih - diketuk
  • sayur-sayuran - bunga kobis, carrot, sweet pees
  • 2 btg serai - dititik
  • beberapa helai daun limau purut
  • 1 biji buah tomato - dipotong 4
  • 5 biji cili api - diketuk
  • sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
  • 1 kiub ayam knorr
Cara-cara:

1. Panaskan kuali.
2. Tumis bawang merah, bwg putih dan cili api, kacau sekejap. Masukkan ayam. Biar masak sekejap.
3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis serta udang. Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air dan perasa. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
4. Bila dah mendidih, masukkan buah tomato.
5. Kacau sekejap dan siap...

    No comments:

    Post a comment

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...