Thursday 21 July 2011

Laksa

Assalamualaikum....



Bersua kembali kita di hari Khamis... semalam seharian nurul satu family makan laksa... cuma baby je lain, baby macam biasa makan bubur nasi... tapi biasanya Damia n Sofia pun tumpang sekaki.... Semalam ada laksa mama buat, diorang pun suka jgk... tp makan laksa & kuahnya, cuma letak telur je, bendasing lain tu kalau buh pun nanti kena kuis keluar... Nurul buat x berapa pedas... Kalau pedas kang, Sofia mula lah "Mama, kenapa mama buat pedas, kngah dah x boleh makan...." & alamatnya sekali suap sekali teguk air... Cian anak mama sorang ni... Oleh sebab itulah, kena ader cili api potong plak tuk mamanya...

Laksa ni nurul guna resepi yang sebelum ni juga, boleh klik sini. Tapi nurul salin balik kat cni... Resepi simple jer, cuma kali ni nurul ader tambah sardin... jom layannn...

Laksa

Bahan-bahan :
1 bungkus laksa kering (direbus smpai lembut dan tos)
1 biji timun (dihiris panjang2)
3 biji telur rebus (potong 2)
1 biji bawang besar (dimayang)
1 biji cili merah (dihiris)
cili api (dihiris - kalau suka lebih pedas)

Bahan-bahan untuk kuah:
1/2 kilo ikan kembong (dibersihkan & direbus dengan 4 keping asam keping)
1 tin kecik sardin
2 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan
Air secukupnya

Bahan-bahan kisar:
15 tangkai cili kering (nak pedas lagi, lebihkan)
2.5 cm belacan
1 biji bawang besar
garam secukup rasa

Cara-cara:
1. Ikan yang direbus, ditos airnya. Asingkan isi dan tulangnya. Air disimpan untuk kuah nanti. Isi ikan dikisar dulu. Masukkan balik dalam periuk kuah tadi. Tulang ikan pula dikisar. Toskan.
2. Masukkan air tulang ikan dalam periuk kuah tadi bersama bahan2 kisar, sardin, asam keping, daun kesum dan bunga kantan. Biarkan medidih.
3. Masukkan garam secukup rasa. Masak sekejap dan siap untuk dihidang.



8 comments:

  1. Salam Nurul..
    wah best lah tgk laksa nih... mama suka ltk bahan2 ulaman lbh2..yum3x

    Nnt sudi lah kira nyer tuan hamba dtg ke rumah mama yg tak sebrapa ni ada award utk Nurul..hehehe

    ReplyDelete
  2. Mama Hawa/Mama Nani
    ~ Salam, Mama... mmg best laksa nih... nurul guna resepi simple jer... tu pun tgk cara mak mertua yang masak.. :)
    Ada award tuk nurul... xper, nanti nurul singgah amik yer...

    ReplyDelete
  3. hmmm..sedapnyer laksa!~ mmg peberet sy.... lame x mkn laksa penang ni :)

    ReplyDelete
  4. Salam K.Nurul..

    Nak laksa..bestnyaa..bt ari tu pun rasa xpuas lg mkn hehee

    ReplyDelete
  5. bestnya nurul...nak ngendap laksa diwaktu petang...hehehe...kita pun suka makan laksa ada letak sardin ni...

    ReplyDelete
  6. salam kenal kak =)

    rajinnyer wat laksa.. tun paling malas nk perisikan ikan tu. hihi

    ReplyDelete
  7. hadoi...tengah sekodeng2 laksa kak nurul ni tetibe rumah black out pulak! adeh....kene makan laksa dulu ni baru rumah tak blackout...seb baik ada balik... sedapnya!!! minggu depan la tempah laksa penang pulak..(nk buat, maleh)

    ReplyDelete
  8. noorsha
    ~ laksa mmg fav... bebila rasa nak, nurul rajinkan diri buat... :)

    YANA SHAIFUL
    ~ W'slm, yana... dah abih laksanya dik... nanti k nurul buat lain na ;)

    quinnie
    ~ Kak Q, nurul ni suka ushar orang masak... tgk makcik ader letak sardin, kali ni nurul buh sardin lak... sedapppp :)

    tun_telani
    ~ salam, tun....bila rasa nak makan, x kira, kena rajin.... sekarang cam sedap masak sendiri plak... heheh :)

    nuwairani
    ~ ala, ciannya adik... tetiba rumah blackout... tulaa, tadi malu2 nak pekena laksa dulu... hehe ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...