Friday 16 December 2011

Asam Pedas Ikan Kembong

Assalamualaikum..


Kalau ikan, memang ikan kembong lah ikan fav nurul selain dari ikan tahu (@ ader orang lain panggil ikan aji-aji) dan cencaru (@ ader juga yang panggil ikan jaket)... Nurul jarang masak asam pedas ni... sesekali kalau rasa nak jer, barulah masak... Asam Pedas Ikan Kembong versi Che Mat ni nurul buat semalam... Mintak halal yer Che Mat... Nurul mmg suka ikut resepi2 dr DTS...

Asam Pedas Ikan Kembong
Sumber : Che Mat Gebu (DTS)

Bahan-bahan:
4 ekor ikan kembong saiz besar (kalau dapat yang segar)
1 biji terung biru (jenis panjang) ~ nurul guna terung bulat
2 biji tomato, belah 4 setiap biji
1/2 cawan jus asam jawa
3/4 cawan cili kisar
Garam dan secubit gula
1/2 inci halia, dititik
1/2 inci lengkuas, dititik
8 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci kunyit hidup*
1/2 inci belacan, dibakar*
1 camca teh lada hitam biji*(*ditumbuk lumat)
Air secukupnya

Cara-cara:
  1. Ikan disiang, cuci bersih dan toskan. Terung dikupas sedikit kulitnya, potong 3 dan belah 2 setiap potongan, rendam dalam air berisi sedikit garam. Ketepikan.
  2. Panaskan mintak dalam periuk, tumis bahan2 tumbuk lumat, halia dan lengkuas titik hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Tuang air secukupnya dan biar mendidih.
  3. Masukkan terung dan ikan, tuang jus asam jawa dan biar mendidih. Tambah garam secukup rasa dan scubit gula. Kacau perlahan untuk mengelakkan ikan hancur. Akhir sekali masukkan tomato dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api...

8 comments:

  1. wah..terliur tengok asam pedas pagi2 ni..hehehe...nampak terung yg lagi tak tahan tuh....kekeke..sedapnya..suka terung...:)

    ReplyDelete
  2. salam nurul...ape2 asam pedas pun akaksuka...peberet tuuuuu...hihihihi

    ReplyDelete
  3. baru je masak asam pedas campur kobis masin ...
    hari2 makan pun ta pa, sedapkan..

    ReplyDelete
  4. quinnie
    ~ hehe, ni masak semalam Kak Q... betul tu, nurul pun suka terung dalam asam pedas ni... letak 2 biji dalam tu, tapi dekat 1 1/2 biji nurul yang bedalnya.. hehe

    liza
    ~ W'slm, K Liza... memang sedapp asam pedas ni cuma org kat rumah ni x berapa gemar... nurul jer yang beria membedalnya... tu jarang masak tu...

    Qhaifa Nur
    ~ hehe, asam pedas memang fav ramai org kan..

    ReplyDelete
  5. eh.. asam pedas ni xde bunga kantan ngan daun kesum laa.. tun kalau wat asam pedas suka letak daun kesum byk2..
    tun pun suka mkn ikan kembong n ikan cencaru. kalau dpt ikan kembong goreng panas2, mkn ngn kicap ngan cili padi pun blh habis nasi penuh pinggan!

    ReplyDelete
  6. suka sangat ngan asam pedas..lebih2 lagi kuahnya..em sedap direnjis-renjis ke nasi puteh..

    ReplyDelete
  7. as-salam nurul
    uiyyooo...terliur tengok asam pedas nurul ni.. cicah dgn roti pun sedap...

    ReplyDelete
  8. sedapnya tengok asam pedas dia! berlinang-linang kuahnya tu...adeeehhh makan dengan nasi panas ni...terus meleleh!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...