Wednesday, 1 June 2011

Chilled Chocolate Nestum Cheesecake

Assalamualaikum...

Menu menambah lemak ni... Sesekali bleh lah... tapi bila dah makan cheese cake ni, cam nak lagi dan lagi... memang sedappp... resepi asalnya chilled coffee cheesecake tapi nurul memandai jer ubah pada coklat n nestum... nasib menjadi yer... emm, yummy2... gabungan coklat n nestum tu memang best.. Jom tgk resepinya...


CHILLED CHOCOLATE NESTUM CHEESECAKE
Sumber asal : K Hanieliza (Chilled Coffee Cheesecake)

Bahan Base

150 gm biskut chipsmore [mesinkan/hancurkan halus]
2 s/b butter lembut [suhu bilik]

 

Bahan Krim
250 gm cheese cream philadephia
300 ml yogurt [natural]
100 gm gula halus [gula kastor]
100 gm ice-cream chocolate
1 s/b chocolate syrup

1/4 cawan nestum

Larutan agar-agar cair [panaskan sehingga mendidih]
130 ml air
1 s/b agar-agar serbuk

Hiasan
Nestum n strawberry

Cara
1. Alaskan loyang cheesecake dengan kertas kek [kertas A4 pun ok]
2. Gaulkan biskut chipsmore dengan butter dan tekankan dalam loyang. Bakar dalam suhu 180 selama 10 minit.
3. Pukul cheese cream dan gula sehingga kembang [sebati].
4. Masukkan yogurt, ice-cream dan chocolate syrup dan kacau rata.
5. Masukkan larutan agar-agar cair dan kacau sebati.
6. Masukkan nestum dan kacau rata.
7. Masukkan dalam loyang.
8. Sejukkan dalam petisejuk beberapa jam.
9. Keluarkan dan hidangkan.


No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...