Friday, 20 May 2011

Puding Laici Dangdut

Assalamualaikum..

Hari ni nurul try buat puding laici dangdut... Dah lama ushar2 dr blog K Hana... Yg nyata, puding ni memang kena betul ngan tekak nurul... Sedap sangat, lagi2 dimakan sejuk. Tapi nurul kurangkan sukatan airnya, jadi xlah selembut taufu fah... tapi still bleh berdangdut bila digoyang... Layannn...




Bahan-bahan 
10 gm agar-agar serbuk/1 paket agar2 biasa (28 gm)        
2 liter air - nurul guna 1 1/2 liter air
2 cawan gula - nurul buh 1 1/4 cawan
2 tin laici (asingkan airnya) - nurul guna 1 tin laici je
1 tin susu cair 

Cara-cara
1. Masak agar-agar hingga mendidih.
2. Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api. (jika guna agar-agar biasa, tapis dulu.)
3. Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
4. Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
5. Kemudian sejukkan dalam fridge.
6. Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi. 
(*Agar-agar ini memang sangat lembut seperti taufufa tu..kalau dalam bekas besar, skop aje dengan senduk bila nak makan.)

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...