Friday, 3 June 2011

Kari Udang

Assalamualaikum....

Harini nurul nak masukkan menu nurul sekeluarga malam tadi... Menu ni menu favourite anak2 nurul sekarang... Udang, tak kiralah udang masak aper pun... sumernya kejap je abis... yang abis dulu bukannya nasi tapi udangnya... camtulah anak2 nurul kalau makan, nasi seconet, udangnya yang lebih... tapi sejak 2 menjak ni anak2 suka sangat kari udang... berselera ckit makan nasi berkuahkan kari udang kot...

Nurul masak kari rasanya yang paling simple... Pepun, jom check resepinya...


Kari Udang

Bahan-bahan:
500 gm udang 
1 biji ubi kentang (di potong 8)
1 keping asam keping
1/2 cawan santan 
2 cawan air
 2 s/b serbuk kari
Sedikit serbuk kunyit 
4 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 s/b kicap pekat manis
Garam
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga wangi. Kalau ada daun kari, bubuh sekali bbrp keping.
2. Kemudian masukkan serbuk kari dan serbuk kunyit. Tumis sehingga pecah minyak. Baru masukkan air anggaran dalam 2 cawan.
3. Setelah itu, masukkan ubi kentang dan masak sehingga ubi kentang empuk.
4. Masukkan udang, santan dan asam keping dan gaul rata.
5. Setelah mendidih, masukkan kicap pekat manis dan garam secukup rasa. Kacau sekejap.
6. Tutupkan api dan hidang bersama nasi putih.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...