Salam pagi Jumaat.... Nampak mendung awal pagi tadi, tapi dah kembali cerah... Arini, nurul breakfast pengat durian n roti jala... Dari mlm tadi, dah menebar roti jala sebenarnya... sambung lagi pagi ni sebab pengat durian tu masih berbaki lagi pagi ni...
Beli 2 biji je... sebiji makan n sebiji lagi buat pengat... Anak2 nurul ni pun bleh tahan gak, semua suka durian... Pengat durian tu nurul campurkan semua bahan-bahannya dlm periuk n masak atas api perlahan sehingga separuh pekat dan mendidih... Selepas tu, bolehlah diangkat dan dihidangkan... Bahan-bahannya cuma isi durian tadi, santan, gula pasir, gula melaka n garam secukup rasa... yang ni nurul x sukat pun , main bubuh jer ikut rasa sendiri...
Dan resepi roti jala nurul amik dr K Ita Masam Manis... Roti jala ni kalau makan dengan kari pun sedap... Layannn....
Roti Jala
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 bj telur
1 sudu kecik garam halus
beberapa titik pewarna (ikut suka nak letak warna apa)
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 bj telur
1 sudu kecik garam halus
beberapa titik pewarna (ikut suka nak letak warna apa)
Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga semua sabati.
2. Perapkan selama 1/2 jam .
3. Panaskan kuali dgn api sederhana.
4. Sediakan kuali leper non-stick dan masukkan kedalam acuan roti jala.
5. Tebar/kirai adunan atas kuali.
6. Biarkan hingga roti jala tu masak.
7. Angkat dan gulung/lipat ikut citarasa masing2.
No comments:
Post a Comment