Sunday 5 June 2011

Triffle Istimewa CMG

Assalamualaikum...

Semalam nurul ader buat triffle istimewa Mat Gebu... Dah lama tengok kat blog CMG, salah satu blogger masak memasak yang nurul sgt kagum, selain K Hana... memang best lah, sedappp sangat... Puas hati sebab dpt try... Cuma kelam kabut ckit tang nak buh jelly tu, baby lak terbangun nak menyusu... Cepat2 nurul siapkan lapisan akhir tu n terus masuk fridge...


Tang kek tu nurul x buat pun, nurul beli jer swiss roll kat TESCO... Nurul buat dalam gelas, dapatler dalam 6 gelas... Thanks to Che Mat Gebu atas resepi ni & izinkan nurul c&p resepi kat sini plak... Jom layannnn...

TRIFFLE ISTIMEWA MAT GEBU
Sumber : CMG

BAHAN KEK SPONGE :-)
200 gram tepung optima (instant cake flour)
3 biji telur gred B
50 gram mentega, cair dan sejukkan
50 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla

BAHAN KASTARD :-)
200 ml susu sejat IDEAL
100 ml air
2 kuning telur
2 camca besar penuh tepung kastard
4 camca besar gula atau secukup rasa
3/4 camca teh esen vanilla

BAHAN JELLY :-)
1/2 camca teh konnyaku jelly powder
Gula secukup rasa,
500 ml air
1/2 camca teh strawberry emulco
Beberapa titik pewarna merah

BAHAN LAIN :-)
1 tin besar buah2an koktel, ditoskan, asing jusnya
200 ml whipping cream (1 kotak kecil), disejukkan
Jus dari buah2an koktel tadi

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK SPONGE CAKE :- Satukan semua bahan kecuali mentega cair dan esen vanilla, ke dalam mesin kek, putar pada kelajuan sederhana sehingga semua bahan bersatu, kemudian putar pada kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat. Masukkan mentega dan esen vanilla, kaup balik hingga adunan rata. Tuang dalam loyang 12 inci x 12 inci yang telah dialas kertas minyak dan bakar pada suhu 180C selama 20 - 25 minit (pastikan oven telah dipanaskan). Sejukkan atas jaringan bila kek masak.
  2. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan kastard kecuali esen vanilla, kacau rata dan masak dengan api sederhana sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan menjadi pekat. Masukkan esen vanilla, kacau rata dan ketikan.
  3. UNTUK JELLY :- Satukan semua bahan2 untuk jelly dalam periuk, tang gula tu pandai2 lah agak, tapi jangan manis sangat, manis lite2 sudah cukup yea. Kacau rata dengan whisk dan jerang hingga mendidih dan gila hancur, kacau hingga sebati. Ketepikan dan biar sejuk sedikit.
  4. UNTUK TRIFLE :- Sediakan bekas sesuai, potong kek sponge tadi, bagi kepada 2 bahagian dan susun 1 bahagian seperti dalam gambar. Basahkan kek sponge tadi dengan jus buah koktel. Sementara itu putar whipping cream hingga kembang dan kental, jangan terlebih putar. Lapiskan whipping cream tadi atas kek. Tabur 1/2 bahagian buah2an koktel tadi. Susun lebihan kek atas buah2an koktel tadi. Basahkan dengan jus. Tuang kastard suam atasnya dan ratakan dengan spatula. Biar sejukk sekejap. Tabur baki buah2 tadi, rata. Dan akhir sekali, sendukkan jelly cair atasnya hingga memenuhi ruang seperti dalam gambar. Simpan dalam peti ais hingga jelly membeku.. sedap dihidangkan dingin...hnmmm..

2 comments:

  1. salam kenal Nurul...
    waaaaa... ada triffle lah.. sedapnya...!!
    memang sedap kan resepi CMG ni.. akak pun suka!
    tengok triffle Nurul ni rasa mcm nak buat lagi aje... :-)

    ReplyDelete
  2. Salam kenal jgk K Ita... Memang best triffle Mat Gebu ni... Sekali buat nak lagi, siap ader request dr makcik nurul lagi suh buat tuk mggu depan...:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...