Salam Hari Sabtu... Menu aper ptg tadi???
Tuk petang tadi, nurul buat kuih puteri ayu, tapi pelik ckit.... nurul x guna acuan sepatutnya... guna jer acuan yang ader... boleh lah jgk kan?? sbbnya ader bal kelapa parut ckit... selongkar2 berkenan nak buat kuih ni plak... Dapat dari dapur K Hana, tapi ader hari tu tengok kat dapur K Ct Delima, dia pun pernah buat acuan lain dulu2, tu yang nurul try buat tadi... Kuih ni sedappp, lembut dan gebu... Jom layannnn..
Kuih Puteri Ayu
Sumber : K Hana
Bahan-bahan:
4 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula caster
3 biji telor
1 1/2 cawan santan
1 sudu makan ovelette
1 sudu makan baking powder
1 sudu teh pewarna hijau
Inti kelapa
1 biji kelapa parut putih sahaja
2 sudu teh garam
1 sudu makan tepung ubi
Cara-cara
1. Ayak tepung bersama baking powder, ketepikan. 2. Putar telur + gula sehingga betul2 kembang.
3. Masukkan ovelette dan pewarna hijau, putar lagi sehingga sebati.
4. Masukkan tepong sedikit demi sedikit berselangseli dengan santan sehingga habis.
5. Inti kelapa- satukan semua bahan, gaul sehingga rata.
6. Sapu acuan dengan minyak, ambil sedikit inti kelapa, tekan2 dalam acuan tadi, tuang adunan. Kukus selama 5 minit.
salam Nurul..
ReplyDeleteLembutnya colour hijau tu... cantik! akak suka warna hijau lembut macam tu.. tapi selalu klu akak buat tak nak pulak jadi hijau lembut cam tu..
Assalamualaikum nurul...
ReplyDeletewah cantiknya kuih puteri ayu nurul tu... sangat cantik n menarik... nak seketul bole x? ada lg x nie? hehee
Kak Ita
ReplyDelete~ Tq, K Ita... tapi kalau K Ita buat, ape2 pun mesti lagi menarik... Suka sangat... :)
Diana @ Melley Mey
~ W'slm, K Diana.... nampak pelik plak guna acuan lain... tp sbb nak mkn, bantai jer... bleh2, nanti nurul buat lain n posto kat K Diana yer... ;D