Monday 11 July 2011

Kung Pao Chicken

Assalamualaikum....

Nurul kembali bersiaran di hari Isnin.... dkt 2 hari bercuti dr jenguk2 blog.... sabtu aritu, xder aktiviti memasak... Malam kuar makan2 ngan keluarga belah en. hubby kat USJ... Restoran Ikan Bakar Sekinchan... Dan hari ahad plak aktiviti mengemas rumah... Dari pagi sampai ke tengahari... 

Tengahari tu nurul buat Kung Pao Chicken... Resepi ni dah lama nurul print, amik dari fp K Hanieliza... Dolu2, nurul suka amik resepi dari ctu, bukan satu dua jer, tapi banyak sampai jadi satu buku ha... Selalu kena perli ngan en hubby, print resepinya banyak, tapi bila nak buatnya... heheh ;D..  Print jer dulu kan, nanti2 nak buat, selak jer...

K, berbalik pada resepi... Nurul x buh gajus cam dalam resepi tu, sbb xder stok, tapi nurul ader tambah cendawan shitake... Jom tengok aper bahan2nya...


Kung Pao Chicken
Sumber : Chef Hanieliza


Bahan A
600 gm isi ayam - potong dadu
1 s/b tepung jagung
1 sk garam

- isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - then goreng dan toskan.

Bahan B
100 gm kacang gajus ~ nurul x buh, xde stok
30 gm lada kering ~ pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inci panjang
2 biji bawang besar (kuning) ~ potong dadu besar2
4 ulas bawang putih ~ hiris
2 inci halia ~ hiris
1 biji lada bangala hijau ~ potong lebar2 sedikit
3 sdm sos tiram
2 sdm sos tomato
1/4 cwn air
minyak tuk menumis

Cara-cara: 
1. Panaskan sedikit minyak dlm kuali
2. Goreng lada kering hingga garing dak ketepikan
3. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar.
4. Masukkan lada bangala, isi ayam dan sos tiram dan cili sos dan sedikit air.
5. Biarkan kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api .
 


9 comments:

  1. salam akk datang bawakan serawa durian..sdp lauk cam ni simpe2 aje pekena pulak dgn nasi panas2 pehhh beambah

    ReplyDelete
  2. Sheila Shafeareen
    ~ Maceh, K Sheila... sbb bwkkan serawa durian tuk nurul... sedapppp... heheh... ;) Memang betul tu, sedap makan ngan nasi panas2...

    ReplyDelete
  3. salam nurul...bila la agaknya saya nak masak kungpau chicken ni...saya suka makan masakan chinese style ni...kalau kedai cina tu semuanya halal...dah lama gi serang...hehehehe

    ReplyDelete
  4. quinnie
    ~ W'slm, K'q... tulaa, nurul skrg pun cam minat masakan chinese style... x payah pikir nak serang kedai cina pasnie... bleh masak sendiri kat rumah.. ;D

    ReplyDelete
  5. terima kasih kak nurul datang singgah blog nani...rajin rupenye kak nurul masak. yela, kalau tak masak, takkan hari2 makan luar, ye dok? macam pernah makan menu lebih kurang cenggini. tapi order di kedai la. dried chilly chicken. sedapnye!

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum nurul...
    ayam kung pao mmg sedap... dah lama dah akak x masak ayam nie... ayam yg kat atas tu mmg mengoda tau nurul... sedaaaappp

    ReplyDelete
  7. I like your style of preparation, looks very yummy. First time to your blog, loved your yummy recipes. Happy to follow you...

    ReplyDelete
  8. Assalam nurul, akk pun tk pernah msk aym kung pao ni, nmpk sedap sangat, ada gak bila nk bu\aat lupa lak nama resipi hehehe

    ReplyDelete
  9. nuwairani ismail
    ~ Time kasih kembali, Nani... kena rajin gak Nani, walaupun masak sejenis lauk jer... memang sedapp, try ler...

    Diana @ Melley Mey
    ~ W'slam, kak.... sedappp... nurul tau kalau stail camni mesti K Diana dah biasa masak kan...

    Umm Mymoonah
    ~ Tq for becoming my follower... :)

    Kak Rosaliza
    ~ W'slam, Kak... Memang sedappp... sesekali masak stail cina pun ok gak... :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...